نرم افزار پرتال سازمانی چیست؟ + کاربردها و مزایای آن

نرم افزار پرتال سازمانی چیست؟ + کاربردها و مزایای آن

نرم افزار پرتال سازمانی یا EPS مخفف Enterprise Portal Software است. این ابزار مبتنی بر وب بوده و برای یکپارچه‌سازی اطلاعات و تنظیم دسترسی افراد ایجاد می‌شود. این نرم افزار همه داده‌های موردنظر را دسته‌بندی می‌کند و به کمک یک رابط کاربری در اختیار و دسترس قرار می‌دهد. پرتال سازمانی موجب تعامل بیشتر و سهولت تبادل اطلاعات در سطح سازمان می‌شود.

می‌توان گفت پرتال‌های سازمانی وبسایت‌هایی داخلی هستند که خدمات و اطلاعات آنلاین را به کارکنان یک سازمان ارائه می‌دهند. تمام سازمان‌ها با این ابزار به بهره‌وری بیشتر می‌رسند. اما بیشتر سازمان‌هایی برای تهیه نرم افزار پرتال سازمانی اقدام می‌کنند که کارکنان متعددی در بخش‌ها و شعبه‌های مختلف دارند. برای اطلاع‌رسانی و ایجاد هماهنگی سازمانی به یک سامانه یکپارچه نیازمند هستند.

در ابتدای امر نیاز به پرتال سازمانی زمانی به وجود آمدکه لازم بود کارکنان به صورت هم‌زمان از چنین برنامه و نرم افزار در سیستم‌های رایانه‌ای خود استفاده کنند. این نیاز منجر به طراحی و تولید نرم افزارهای پرتال سازمانی شد. امور اداری پرسنل در پرتال‌ها یا تمامی نرم افزارها جایگزین و جایگذاری می‌شود یا امکان استفاده هم‌زمان و یکپارچه‌سازی اطلاعات چندین برنامه کاربردی فراهم آمده است.

پرتال سازمانی امکانات متعددی را در اختیار مدیران و کارکنان قرار می‌‌دهد که یکی از مهم‌ترین آنها ثبت و نمایش تمامی داده‌های سازمانی است.

اهداف نرم افزار پرتال سازمانی

اصلی‌ترین هدف نرم افزار پرتال سازمانی تسهیل عملیات تجاری و اداری است که به صورت یک پلتفرم متمرکز به برنامه‌ها و ابزار مختلف تجاری و اداری و مدیریت سازمانی دسترسی ایجاد می‌کند.

پرتال یا وبسایت سازمانی به منظور حل مشکلات ارتباطی داخلی و ایجاد دسترسی عمومی به اطلاعات ایجاد می‌شود. یک نرم افزار پرتال سازمانی مؤثر کمک می‌کند تا مدیریت فرایندهای کاری داخلی سازمانی به راحتی انجام شود. سطوح مختلفی از دسترسی و گردش کار ساده و بهینه به وجود آید.

نرم افزار پرتال سازمانی

اطلاع‌رسانی و گردش اطلاعات درون‌سازمانی، ارتباط کارکنان با یکدیگر از طریق گفتگوی اینترنتی، تبادل فایل‌های اطلاعاتی و بسیاری از امور دیگر اداری به کمک پرتال سازمانی به راحتی و با امنیت انجام می‌شود.

برخی از نرم افزارهای پرتال سازمانی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که امکان جستجو، منابع فنی، اخبار شرکت و نیازهای سازمانی متعدد دیگر را نیز برطرف می‌کنند.

دسترسی به این صورت خواهد بود که مجموعه اطلاعات مشخصی برای افرادی در جایگاه‌های شغلی خاص قابل دسترسی است. به عبارت دیگر برای هر دسته از کارکنان امکان دسترسی به اطلاعات موردنیاز آنها فراهم شده است و نیازی به کاغذبازی‌های اداری و اتلاف وقت و انرژی برای به دست آوردن اطلاعات و در اختیار داشتن مستندات نیست. تنها با مراجعه به پرتال داخلی و رفتن به بخش مربوط به اسناد و اطلاعات می‌توان به راحتی به تمام مورد نیاز دسترسی داشت.

کسب‌وکارها، شرکت‌ها و اداراتی که از پرتال سازمانی استفاده می‌کنند، علاوه بر بهینه‌سازی و افزایش بهره‌وری، کارکنان و مشتریانی خواهند داشت که رضایت بیشتری دارند.

معرفی نرم افزار پرتال سازمانی

پرتال سازمانی به منظور تأمین نیازهای اداری و پرسنلی کارکنان یک کسب‌وکار پیاده‌سازی می‌شود. انتخاب نرم افزار پرتال سازمانی مناسب و امکانات مکفی یکی از اولین مواردی است که در ایجاد پرتال سازمانی باید در نظر گرفت.

پرتال‌های سازمانی معمولاً تحت وب هستند و تمامی اجزای آنها به شکلی طراحی شده است که هدف مشترکی را دنبال کنند و آن یکپارچه‌سازی اطلاعات، طبقه‌بندی سطح دسترسی افراد به اسناد و اطلاعات و گردش اطلاعات درون‌سازمانی است.

به همین منظور از نرم افزار پرتال سازمانی برای برقراری ارتباط و مدیریت میان مدیران، کارکنان و کاربران استفاده می‌شود. معمولاً نرم افزار پرتال سازمانی با نرم افزار مدیریت کسب‌وکار ادغام می‌شود و یا به صورت یکپارچه عمل می‌کند.

پرکاربردترین مدل طراحی پرتال سازمانی شامل دسترسی، جستجو، قابلیت شخصی‌سازی، طبقه‌بندی، مشارکت، نمایه‌سازی، یکپارچه‌سازی نرم افزارها و تأمین امنیت است.

طراحی بخش‌های پرتال با توجه به نیازمندی‌های سازمانی صورت می‌گیرد و به درخواست مدیران سازمان قابلیت‌های مختلف آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لزوم استفاده از نرم افزار پرتال سازمانی

ایجاد پرتال سازمانی در ابتدای امر هزینه‌بر به نظر می‌رسد اما در بلندمدت کاملاً بهینه و مفید واقع خواهد شد. سازمان‌هایی که به گردش اطلاعات سنتی عادت دارند، نسبت به استفاده از تکنولوژی مقاومت نشان می‌دهند اما اگر این تغییرات را در ساختار مدیریتی و اجرایی خود ایجاد نکنند به زودی دچار مشکلات فراوان بهره‌وری خواهند شد.

هر سازمانی که در برابر استفاده از تکنولوژی روز مقاومت نشان دهند، در آینده نه فقط یک گام بلکه چندین مرحله از رقبای خود عقب خواهد بود و به جای تلاش برای به دست آوردن سهم بیشتر در بازار باید فقط برای حفظ بقا در بازار کسب‌وکار تلاش کند.

کارکنان یک سازمان زمانی که با دانش روز آشنا باشند و در انجام امور روزمره از آن استفاده کنند، سرعت و بازده بیشتری خواهند داشت و همچنین با حفظ روحیه و پویایی محیط کاری مناسب‌تری فراهم می‌آید. رضایت کارکنان از شرایط و آگاهی داشتن از جریان اطلاعات داخلی سازمان از مهم‌ترین عواملی است که به رشد بیشتر هر سازمان کمک می‌کند.

کاربردهای پرتال سازمانی

اطلاع رسانی: هدف اصلی از ایجاد پرتال سازمانی گردش اطلاعات در سازمان است. این گردش اطلاعات موارد متعددی را در بر می‌گیرد. به این ترتیب در نرم افزار پرتال سازمانی بخش‌هایی در نظر گرفته می‌شود که امکان ایجاد ارتباط و دسترسی به اطلاعات از سوی مدیران و کارکنان وجود داشته باشد. اعلامیه‌ها، انتصابات، تغییرات، قوانین، اخبار و هر اطلاعات دیگری که باید تمامی کارکنان از آن مطلع باشند در این پرتال ثبت می‌شود تا کاربران از آن آگاهی داشته باشند.

ارتباط داخلی: بخش‌های مختلف سازمان نیاز دارند که با هماهنگی و آگاهی از شرایط یکدیگر به فعالیت‌ خود ادامه دهند. همچنین ممکن است که در فرایند انجام مأموریت‌ها و وظایف مشترک دسترسی و تبادل مستندات خاصی ضروری باشد. پرتال سازمانی این امکان را به راحتی فراهم می‌کند. با در اختیار داشتن و تبادل مستندات به شکل مستقیم و پویا امکان بروز خطا و اشتباه یا عدم آگاهی از شرایط برای کارکنان و بخش‌های مختلف به کمترین میزان خود می‌رسد.

مزایای استفاده از پرتال سازمانی

نرم افزار پرتال سازمانی امکانات متعددی را در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد. این امکانات نهایتاً به کاهش وقت و صرفه‌جویی در هزینه‌های سازمان منجر می‌شود.

برخی از مهم‌ترین مزایای پرتال سازمانی در ادامه به اختصار آورده می‌شود:

– کاهش زمان بررسی درخواست‌های مختلف پرسنلی شامل مرخصی، مأموریت و…

– کم شدن احتمال خطا به دلیل عدم آگاهی از آخرین اخبار و اطلاعات

– کاهش تردد و مراجعه حضوری به بخش‌ها و دفاتر مختلف

– بهبود ارتباطات

– حذف کاغذ از چرخه تبادلات سازمانی

– مدیریت و تحلیل داده‌های سازمانی

– امکان تهیه گزارش سازمانی به بیشترین سرعت و دقت

– یکپارچگی و ارتباط با نرم افزارها و ابزار کاربردی حرفه‌ای و اجتماعی

– ایجاد تعامل

نرم افزار پرتال سازمانی

یکی از بهترین مزایایی که با نرم افزار پرتال سازمانی به وجود می‌آید، ایجاد تعامل و مشارکت ذی‌نفعان هر سازمان بدون نیاز به حضور فیزیکی آنهاست. پرتال سازمانی شرایطی را مهیا می‌کند که در آن می‌توان به راحتی به تبادل اطلاعات و تعامل پرداخت و نیاز به صرف وقت برای مراجعه و حضور فیزیکی به منابع و افراد ندارد. به این ترتیب با تداوم و تضمین ارتباط دائمی کاربران پرتال با یکدیگر، کارایی سازمان بهبود یافته و فرصت‌های بیشتری برای رشد و توسعه آن فراهم می‌شود.

پرتال‌های سازمانی چه بخش‌ها و نرم افزارهایی دارند؟

با توجه به اندازه، نیازها، زمینه فعالیت و سطح دانش و آگاهی کارکنان هر سازمان می‌توان بخش‌های مختلفی را از نرم افزار پرتال سازمانی طراحی و پیاده‌سازی کرد. برخی از اصلی‌ترین بخش‌ها در ادامه آورده می‌شوند که تقریباً برای تمامی سازمان‌ها کاربردهای مهم و شایان ذکری دارند.

یکی از بهترین مزایای نرم افزارهای پرتال سازمانی امکان یکپارچه‌سازی اطلاعات با ابزار و نرم افزارهای کاربردی و مدیریتی مختلف است. پرتال سازمانی پیچیدگی‌های کاربری را کاهش می‌دهد و فرایندهای کاری را به شکلی مدیریت می‌کند که گردش اطلاعات به راحتی امکان‌پذیر باشد. در بسیاری از موارد می‌توان با خودکارسازی وظایف روزمره موجب صرفه‌جویی بیشتر در زمان و کاهش احتمال خطا در انجام وظایف شد.

با یکپارچه‌سازی نرم افزاری می‌توان به سازمان‌ها و کسب‌وکارهای کمک کرد تا به راحتی با سیستم‌های مدیریتی خارج از سازمان مثل ERP و CRM و شبکه‌های اجتماعی ارتباط و تبادل داده صورت گیرد. این امکان باعث می‌شود تا نیاز به سرمایه‌گذاری و صرف هزینه زیاد برای تولید و ساخت سامانه‌های کاملا خودکفای داخلی برطرف شود. استفاده بهینه از امکانات موجود به جای ایجاد و ساخت مجدد همیشه موجب تسهیل و افزایش سرعت پیشرفت و همچنین کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری در کسب‌وکارها و مدیریت سازمان‌ می‌شود.

یک پرتال سازمانی مفید و مؤثر شامل بخش‌ها و نرم افزارهای زیر می‌شود:

  • نرم افزار اتوماسیون اداری
  • نرم افزار ارتباط با مشتری
  • نرم افزار مدیریت مستندات
  • نرم افزارهای مشارکتی
  • نرم افزار bpms یا مدیریت فرایندهای کسب‌وکار
  • بخش پرسنلی
  • هوش تجاری
  • دانش‌نامه سازمانی

ویژگی‌ها و امکانات نرم افزار پرتال سازمانی

نرم افزار پرتال سازمانی زیربنای یک پایگاه مفید و مؤثر در انجام امور اداری و ارتباطی سازمان است. به همین منظور باید ویژگی‌ها و امکاناتی را در راستای بهبود تجربه کاربردی و بهینه‌سازی و همچنین تسهیل و سادگی کار با این سیستم در نظر گرفت. مهم‌ترین ویژگی‌ها و امکاناتی که می‌توان برای یک پرتال سازمانی کارآمد برشمرد، عبارتند از:

  • رابط کاربری مناسب
  • تنظیمات و قابلیت شخصی‌سازی
  • امکان جستجو
  • سیستم مدیریت محتوا
  • امکان آنالیز داده‌ها و ارائه گزارش
  • وجود نسخه موبایل
  • امنیت و رعایت استانداردهای نظاری
  • امکان یکپارچه‌سازی با نرم افزارهایی با کاربرد مختلف
  • ابزارهای همکاری و تعامل

منظور از ابزارهای همکاری، ابزاری مثل امکان گفتگو به صورت گروهی و خصوصی و فضاهای کار مشترک است. با کمک این ابزار می‌توان ارتباط بین کاربران مختلف را به خوبی حفظ کرد و در شرایطی کاملاً شفاف و روشن به انجام وظیفه و تعامل با یکدیگر پرداخت.

از دیگر امکاناتی که نرم افزار پرتال سازمانی برای ارائه و ایجاد بخش‌های مختلف دارد می‌توان موارد زیر را نام برد که به صورت ماژول‌هایی مستقل و مشخص طراحی و پیاده‌سازی می‌شوند:

آرشیو، دسترسی سریع، اعلانات، پایگاه دانش، تازه‌ها، تقویم، رویداد، دستاوردها، صفحات استاتیک، پیوندها، مدیریت افزونه‌ها، مدیریت بنرها، مدیریت قالب‌ها، اخبار و رویدادها، جدول‌‌ساز، نظرسنجی، گالری، امکان دانلود، نظرات کاربران، پایش رضایت، چارت سازمانی، پرداخت الکترونیک، میز خدمت، ویرایشگر پیشرفته متون، فرم‌ساز، گزارش بازدید کاربران، قوانین، مقرارات و آیین‌نامه‌ها، بانک اطلاعات کارکنان و پرسش و پاسخ متداول.

نرم افزار پرتال سازمانی

تفاوت پرتال سازمانی با پرتال کارکنان

پرتال سازمانی به منظور هماهنگی بین افراد سازمان و کاربران تنظیم می‌شود. به صورتی که یک مدیریت چندگانه بر اطلاعات یکپارچه سازمان قابل اجرا باشد و هر کدام از بخش‌ها و کارکنان و کاربران با توجه به سلسله‌مراتب موجود در سازمان سطح دسترسی و تأثیرگذاری مشخصی بر داده‌ها و مستندات سازمانی داشته باشند.

در حالی که پرتال کارکنان زیرمجموعه و بخشی از پرتال سازمان است و هدف آن دسترسی به اطلاعات، آگهی‌ها و فرایندهای مربوط به درخواست‌های پرسنلی است.

نکات مهم در انتخاب نرم افزار پرتال سازمانی

با توجه به گوناگونی و امکانات مختلف و گسترده‌ای که پرتال‌های سازمانی در اختیار دارند، پیش از انتخاب یک پرتال مناسب باید نیازمندی‌های سازمان به خوبی در نظر گرفته شوند. در مرحله بعد ویژگی‌ها یا امکاناتی که پرتال سازمانی باید داشته باشد، مشخص شوند و در نهایت یک انتخاب و پیاده‌سازی صورت گیرد.

توصیه می‌شود که مواردی چون مدیریت ارتباط با مشتری، سیستم مدیریت محتوا، امکان ردیابی زمانی، توانایی رهگیری فرایندها‌ و سفارش‌ها، تحلیل داده، ارائه گزارش بصری و متنی، حسابداری، مدیریت زنجیره تأمین و پایگاه داده متناسب با نیاز سازمان در اولویت بررسی و انتخاب نرم افزار پرتال سازمانی باشند.

سخن پایانی

پرتال سازمانی به عنوان یک بستر و زمینه مناسب برای انجام تمام عملیات و تعاملات سازمانی در نظر گرفته می‌شود. نرم افزار پرتال سازمانی قابلیت‌های مختلفی را در خود دارد که به کمک آن می‌توان با ابزارهای مختلف مدیریت و انجام عملیات سازمانی ارتباط داشت و یکپارچگی داده‌ها را تضمیم می‌کند.

به عبارت دیگر به کمک پرتال سازمانی می‌توان تمامی ابزار موردنیاز و همچنین اسناد و اطلاعات را در یک سامانه منسجم در اختیار داشت. با استفاده از پرتال سازمانی علاوه بر آنکه از تعداد ترددهای سازمانی کاسته می‌شود، می‌توان تجربه بسیار خوشایندتری را در کاربران به وجود آورد. نتیجه رضایت و تجربه خوشایند در افزایش بهره‌وری سازمان به خوبی مشهود خواهد بود.

در برخی از سازمان‌های سنتی هنوز در برابر استفاده از ابزار پیشرفته و تکنولوژی‌های روز مقاومت احساس می‌شود. در این سازمان‌ها اسناد به صورت فیزیکی، تعاملات به صورت حضوری و تبادل اطلاعات با طی فرایندها و کسب اجازه از سلسله‌مراتب صورت می‌گیرد که همگی موجب صرف و اتلاف زمان و هزینه سازمان می‌شوند.

دمو

این‌گونه موارد توصیه می‌شود از نرم افزار پرتال سازمانی برای ایجاد یک پرتال با کاربری ساده در گام اول استفاده شود. مراحل بعدی با آموزش پیوسته و ایجاد انگیزه در کارکنان برای تغییر روندهای اجرایی می‌توان از امکانات پیچیده‌تر پرتال سازمانی بهره‌مند شد.

در حال حاضر با توسعه و رشد هوش مصنوعی می‌توان امکانات و مزایای بسیار زیادی در پرتال‌های سازمانی را در اختیار داشت.

نظرات کاربران 0 نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × پنج =