گزارش ششمین رویداد بزرگداشت منابع انسانی

ششمین رویداد بزرگداشت منابع انسانی به همت انجمن صنفی منابع انسانی در روز 25 فروردین 1402 برگزار شد. در این رویداد که به مناسبت روز ملی منابع انسانی برپا شد، جواد محجوب مؤسس و رئیس انجمن صنفی مدیران منابع انسانی، محمدرضا سپهری رئیس پیشین مؤسسه کار و تأمین اجتماعی، سعید سعادت مؤسس مجتمع فنی تهران، الهام یگانهراد مالک محصول نرم افزارهای حوزه منابع انسانی چارگون و علیرضا محجوب نماینده ادوار و دبیرکل خانه کارگر سخنرانی کردند.
در ابتدا جواد محجوب رئیس انجمن صنفی مدیران منابع انسانی صحبتهای خود را در خصوص چالشهای منابع انسانی آغاز کرد. او ضمن تبریک و گرامیداشت این روز، از شبکهسازی منابع انسانی گفت و در ادامه از تولد این انجمن در سال 1397، دستاوردها، تعداد اعضا، ترندهای روز در این حوزه سخن گفت. او افزود: “کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند باید برخی از ویژگیها و خصوصیات را داشته باشند. اولین آن عشق و علاقه است. دومین ویژگی دیوانه بودن است! به این معنا که عقل معاش نداشته باشد، چرا که اگر عقل معاش داشته باشد به هیچوجه نمیتواند کار کند. باید دیوانهدار علاقهمند به این حوزه باشد تا بتواند تمام سنگهای مسیر خود را از سر راه بردارد و با موفقیت چالشها و سختیها را پشت سر بگذارد.”
پس از صحبتهای مؤسس انجمن صنفی، محمدرضا سپهری رئیس پیشین مؤسسه کار و تأمین اجتماعی درباره کار شایسته و منابع انسانی شروع به صحبت کرد: “تمام تلاش انسان در طول تاریخ، راهیابی به سعادت و زندگی شایسته و کشف معنای زندگی بوده است. توسعه انسان و توسعه منابع انسانی جز از طریق برخورداری از قابلیتهای فردی، محیطی و اجتماعی میسر نبوده و بستر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است که این قابلیتها را فراهم میکند.”
وی در ادامه افزود: “اصولاً هدف توسعه در تمام جوامع، انسان است و ابزار رسیدن به توسعه هم انسان است. توسعه، هدف و ابزاری برای دستیابی به سعادت و رفاه بالاتر در جوامع است. مهم آن است که قابلیتهای فردی، محیطی و اجتماعی در توسعه کمتر مد نظر جوامع بوده است.”
سپهری در ادامه گفت: “شاخصهای توسعه معمولاً اقتصادیمحور بوده و رفتارهای اقتصادی را با عنصر درآمد میسنجیدند و حتی امروز هم با همین عنصر میشناسند. اما چیزی که مهم است قابلیت انسانهاست. اگر مهارت انسانها را افزایش دهیم و سطح مهارتها را گسترش دهیم، آن فرد میتواند خود را با موفقیت از فقر خارج کند. قابلیت انسانی مهمتر از دارا بودن امکانات و ثروت و درآمد است.”
پس از پایان سخنان رئیس پیشین مؤسسه کار و تأمین اجتماعی، الهام یگانهراد مالک محصول نرم افزارهای حوزه منابع انسانی چارگون در رویداد بزرگداشت منابع انسانی در خصوص نقش خطاهای شناختی در تصمیمگیری منابع انسانی صحبت خود را آغاز کرد: “ذهن انسان برای آنکه اطلاعات و اتفاقاتی که در پیرامونش میافتد را درک کند و به آنها واکنش نشان بدهد از فرآیند تصمیمگیری استفاده میکند. این فرآیند تصمیمگیری لزوماً کاملاً مثبت یا منفی نیست. فرآۀیند تصمیمگیری ذهن ما علاوه بر آنکه بر نحوه تعامل ما با همکاران، نحوه صحبت، نحوه ارزیابی و تقدیر و توبیخ تأثیرگذار است، بر روی تصمیماتی که در محیط کار میگیرد هم مؤثر است. این فرآیند که در ما اتفاق میافتد باعث خطاهای شناختی در ذهن ما میشود.”
او در ادامه اضافه کرد: “یکی از خطاهای شناختی سوگیری تأییدی است. سوگیری تأییدی میگوید مغز انسان میخواهد هر اطلاعات جدیدی که دریافت میکند را با فرضیات قبلی خود مطابقت دهد. این سوگیری تأییدی روی ارزیابی ما از پرسنل اثر مستقیم میگذارد.”
مالک محصول نرم افزارهای منابع انسانی چارگون در خصوص یکی دیگر از سوگیریهای شناختی گفت: “یکی دیگر از خطاهای شناختی، سوگیری هدر رفته است. نمیتوان گفت این سوگیری 100% بد است بلکه راهی است برای آنکه از آن به نفع خود استفاده کنید. چگونه؟ فرض کنید پوزیشن شغلی جدیدی در شرکتتان باز شده و شما برای آن دو رزومه دریافت کردهاید، یکی از روزمهها عالی است با درخواست حقوق بالا و دیگری یک روزمه معمولی با درخواست حقوق معقول است. اگر فردی را استخدام کنیم که روزمه بهتر با حقوق بالاتری دارد، اگر روزی بخواهید تعدیل نیرو انجام دهید این سوگیری در ذهن شما اتفاق میافتد که بهتر است به دلیل هزینههای بالایی که برای این کارمند کردهاید، او را تعدیل نکنید.”
ادامه صحبتهای الهام یگانهراد را میتوانید در ویدئو زیر ببینید.
پس از سخنان الهام یگانهراد، علیرضا محجوب نماینده ادوار و دبیر کل خانه کارگر در خصوص حقوق و دستمزد شروع به سخنرانی کرد. او ضمن ارائه گزارشی جامع و کامل از آمار حقوق و دستمزد و درآمد در سال 1401 براساس دادههای مرکز آمار ایران گفت: “هدف مدیران منابع انسانی این است که از نیروی انسانی به بهترین نحو با بهترین بهرهوری مولدسازی کند. برای این هدف دو راه وجود دارد. یک راهحل برای این هدف، فشار و مدیریت تعدادی است یعنی هر چه بیشتر فشار بیاوری، بیشتر نتیجه میگیری! که این راهکار امروزه منسوخ شده است. یکی دیگر از این راهحلها مسیر راه شایسته است. کار شایسته یعنی بتوانیم استانداردها و مدلهای مناسب در عرصههای مختلف را در یک واحد پیادهسازی کنیم.”
بعد از سخنان علیرضا محجوب، سعید سعادت موسس مجتمع فنی تهران در خصوص توسعه فردی و سرمایههای انسانی در رویداد بزرگداشت منابع انسانی صحبت خود را شروع کرد: “وقتی بحث توسعه فردی در سازمانها مطرح میشود، بالطبع مشکلات و چالشهایی هم مطرح میشود که نقش مدیران و مدیران منابع انسانی را سنگینتر و مهمتر میکند.”
او ادامه داد: “فرهنگ خانواده و جامعه ایرانی به این شکل است که برای تربیت افراد به مهارتهای سخت تمرکز میکنند. در حالی که مهارتهای سخت تنها 15% در موفقیت فرد نقش دارند. پس 85% مابقی چیست؟ این 85% مهارتهای نرم است. در واقع مهارتهای شغلی نیست که باعث موفقیت انسانها میشود. هر چند مهارت شغلی یا سخت شرط لازم است اما برای موفقیت شرط کافی نیست. برای موفقیت مهارتهای نرم لازم است. 85% افرادی که شغلی پیدا میکنند به دلیل دارا بودن مهارتهای نرم مثل کار تیمی، حل مسئله، تفکر نقادانه و … است. ما به کسانی نیاز داریم که خردمند باشند که تنها از چالشها و مشکلات نمیترسند بلکه از آنها استقبال میکنند و در مقابل آن مقاوم هستند. از مشکلات درس میگیرند و خود را ارتقا میدهند. ما باید بیش از آنکه فرزندان خود را تشویق به مهارتهای سخت کنیم باید به آنها یاد بدهیم که کار تیمی بیاموزند، بتوانند انتقاد کنند و نقدپذیر باشند و به درستی قضاوت کنند.”